I forfedrenes spor

I forfedrenes spor

av | Artikler: Nyheter

Naturefest, familiefestivalen kommer til
Motangen i Blaker 22-25. Juni.

Festivalen som feirer norrøn og samisk kultur har i år temaet «I forfedrenes spor», opplyser festivalsjef Christoffer S. Eid.

Vi ønsker å vise frem og lære bort kulturen fra vikingtiden og også før dette. Festivalen gjør dette i år med å fokusere spesielt på det unge publikummet. Vi har flere aktiviteter der barna får lære om runene gjennom lek og kreativitet.

Nytt av året er også eventyrstien der barna får møte figurer fra folketroen som huldra og trollet. Festivalsjefen forsikrer om at trollet er veldig snilt og også gjerne deler ut godteri til barna. Vi ønsker å lage en opplevelse der barna både lærer noe, men skaper varige og gode minner. Vi har derfor fått med oss Anette Rosenvinge som har lang erfaring fra teater og sang. Her får barn være barn, når barna har det bra så har også de voksne tid til å hygge seg. De kan delta på seremonier, foredrag og workshops. Festivalen er selvsagt rusfri.

Naturefest trollet sammen med teknisk sjef asbjørn aamot, foto Eileen Aamot

Verdenskjent band til Naturefest

Det verdenskjente bandet Laboratorium Pieśni som også er plateaktuelle med albumet Hé oyáte kommer til Naturefest. Bandet tok internett med storm med sangen sztoj pa moru som i øyeblikket har over 13 millioner avspillinger på youtube.

Kvinnegruppen synger tradisjonell flerstemmig sang fra hele verden og krydrer dette med heftige sjamantrommer og andre urinstrumenter. Gruppen er solid forankret i tradisjonelle sangteknikker, men gir de nytt liv gjennom sin lekne tilnærming og overjordiske klang.

Å oppleve Laboratorium Pieśni live på Naturefest er som å bli løftet ut av tiden og inn i ett indre ur landskap bortenfor tid og rom sier den vikingkledte festivalsjefen. Vi er veldig stolte av at de som en del av sin Europaturne har tatt turen til Norge for første gang.

laboratorium-Pfot-Anna-Maria-Biniecka

Flere internasjonale personligheter til Naturefest

Det er også meldt om flere internasjonale navn i programomtalen til festivalen.
Jens Heimdahl som er arkeobotaniker ved statens historiske museum i Stockholm kommer og forteller om plantebruk til magi og ritualer i det førkristne skandinavia. Istvàn Zsolt Baràt er en av de fremste kulturbærerne av ungarsk sjamanisme har tatt turen til Norge og vil vise oss både tradisjonelle sanger og ritualer. I tillegg deltar også Sjamanistisk Forbund på festivalen med sine seremonier og populære lydreiser.

Urgammelt ritual vekkes til live

På årets Naturefest gjenskapes et eldgammelt fruktbarhetsrituale til ære for gudinnen Nerthus som symboliserer Moder Jord. Ritualet har sin opprinnelse i en gammel nordeuropeisk kultpraksis. Gudinnen som ble dyrket ble kalt Nerthus av den romerske historieskriveren Tacitus som beskrev ritualet i år 98.

Ritualet inneholder blant annet en prosesjon, rensing med vann, en offernedleggelse og en ildseremoni, der du får høre mer om fruktbarhetskulten i den førkristne tiden.

Det er Dag Linnerud, forfatteren av runenes magiske verden som gjenskaper dette ritualet i samarbeid med Bonnie Rungarunga som er Maori og seremonileder og E. Varg Gráfeldinn grunnlegger av Eldengaard som arbeider med nordisk jernalderarkeologi og immateriell kulturarv. Han er handverker og arbeider med reproduksjon av arkeologiske funn.

Dag Linnerud og Bonnie Rungarunga


Det er deres brennende engasjement for revitalisering og gjenoppdagingen av norrøn kulturarv som gjør at dette prosjektet har blitt virkelighet.

Det er utrolig spennende å vise frem ett ritual som ikke har vært praktisert på godt over tusen år, sier Dag Linnerud.

Marked og aktiviteter

Det blir også marked med alt i fra keramikk og krystaller til mer eksotiske ting som sjamantrommer. Vi gleder oss til 4 dager med seremonier, workshops, musikk, lek og mye moro.

Festivalen passer godt for de som er glad i natur, mystikk og historie. Barna kan prøve seg på spydkasting og andre tradisjonelle samiske og norrøne leker. Med andre ord er det duket for en helg med nærhet til naturen. Motangen ligger idyllisk til med både skog og gress sletter og inviterer også til en tur i skogen avslutter festivalsjefen. ●


Flere artikler: